2014. június 11., szerda

Töltött cukkini virág






Cukkini virag megtisztitasa


Hozzávalók

  • 12 db cukkini virág
  • 200gramm darált hús (én marhahúst használtam)
  • 1 tojás
  • 1gerezd fokhagyma
  • vöröshagyma (én felet hasznaltam)
  • 30 gr reszelt sajt
  • 40/60 gramm reszelt parmezán
  • bazsalikom
  • petrezselyemzöldje
  • füstölt szalonna
  • bors
  • olívaolaj
  • fehérbor


Elkeszítés

A cukkini virágokkat jó alaposan megmossuk, majd ezt követően megtisztítjuk. A középső részét ki kell vágjuk, ahol a virág porzó része van ( latsd a mellékelt képeken). Következő lépésben elkészítjük a tölteléket. A szalonnát kockára vágjuk és egy serpenyőben kisütjük a zsírját. A hagymát es a fokhagymát apróra vágjuk, egy tálban összekeverjük a darálthússal, hozzádjuk a tojást, a bazsalikomot, az apróra vágott petrezselyemzöldet, valamint a füstölt szalonna kockákat. Sózzuk, borsozzuk és jó összedolgozzuk a tölteléket. A továbbiakban megtöltjük a cukkini virágokat és egy hőálló tálba egymás mellé fektetjük őket. Egy kis olívaolajat öntünk alá. 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük 15percre, majd kivesszük és felöntjük egy pohár feherborral és újra a sütőbe tesszük még 15 percig sülni.

Köretként grillezett cukkinit és/vagy krumplipürét ajánlok.


Jó étvágyat :)


Elkészítési idő: 50perc
Nehézség: közepes





Cukkini





  • *A cukkini nem csak jó hatással van a szervezetre, de számtalan módon felhasználható a konyhában. Íme a praktikák és a receptek!
  • cukkini nagy része víz, így érdemes a folyadékpótlásnál is figyelembe venni, amikor magas víztartalmú zöldségekkel szeretnénk vizet vinni szervezetünkbe. 

    Eza nyári zöldség egyáltalán nem emeli a koleszterinszintet, ráadásul olyan értékes ásványi anyagokat tartalmaz, mint a angán, kálcium, magnézium, kálium, réz, foszfor vagy cink, emellett pedig található benne A, B1, B2, B6 és B9 vitamin is. Gazdag folsavban és élelmi rostban is. 

    Védi az érfalat, a prosztata problémák csökkentésére is ajánlják.
    Minden jótékony hatása mellett azonban gasztronómiai értékéért szeretjük a leginkább.

    Sárga és zöld cukkini

    A piacokon leginkább zöld cukkinivel lehet találkozni, de a sárga, hibrid faj is fel-fel bukkan. A sárga cukkini íze édeskésebb, ennyiben különbözik zöld társától. Így valamivel alkalmasabb, hogy salátákba feldarabolva kerüljön.
    A zsenge (és általában apróbb) zöldséget nem kell meghámozni, a nagyokat viszont ajánlott, mert az érettebbeknek vastagabb a héja is. Ezekből a magot is érdemes kiszedni.

    Kicsit vagy nagyot?

    A kisebb termés sokkal inkább alkalmas salátákban való felszolgálásra, nem éri meg ezeket a finom falatokat levesbe pazarolni.
    A nagyobb cukkinikből készíthetsz levest vagy főzeléket. Ezeket ki is tudod magozni - sőt, érdemes is, hiszen az öreg cukkini magja már kemény, és csökken tőle az élvezeti értéke az ételnek.

    Leves és főzelék

    Készíts levest vagy főzeléket a cukkiniből úgy, hogy hámozd meg és reszeld le, a főzési folyamat végén pedig turmixold bele az ételbe.


    Pörkölt és lecsó

    A vegetáriánusok előszeretettel használják, hiszen remekül dúsítja az ételt, ha nem főzzük szét, kellemesen omlós marad.
    Vegetáriánuspörköltet is készíthetünk belőle, vagy dúsíthatjuk vele a lecsót, amelynek különleges ízt ad, de a francia "lecsóhoz" a ratatouille-hez is szükségünk lesz rá.

    Fasírtként vagy rántva

    A cukkini egyik remek tulajdonsága, hogy hasonlóan a répához nedves, könnyen összeáll, és ezáltal nyugodtan tehetünk belőle lereszelve a zöldségfasírtba, sőt, akár önmagában is, cukkinifasírtként is tálalhatjuk.
    Ahogy a tököt, úgy a cukkinit is kiránthatjuk a szoksáos panírban. Arra ügyeljünk, hogy ne vágjunk túl vastag karikákat, mert akkor mire átsül, a panír odaég. Az optimális az a fél centis karika.

    Töltve

    töltött cukkini talán a világ egyik legegyszerűbb étele. A darálthúsos (vagy gombás, zöldséges- ki hogy szereti) ragut tegyük a kettévágott és kikapart vénebb cukkini belsejébe, tegyük tűzálló tálba, majd valamilyen tejfölös, fűszeres, esetleg sajtos öntettel locsoljuk meg.


    Cukkini a süteménybe

    Édes és sós sütemények is készíthetők a cukkiniből. Ismét hangsúlyozznunk kell semleges ízét, mely mégis kicsit édeskés ízvilággal örvendezteti meg az ételt. Muffinba tehetjük, de a répatorta mintájára cukkinitrotát is készíthetünk.

    Cukkini a grillen

    Ha nem akarjuk túlbonyolítani az életünket grillezéskor, akkor is ott a jó öreg- de inkább zsenge cukkini. Vágjuk karikákra, más zöldségekkel és húsokkal szúrjuk nyársra, készítsünk saslikot. Akkor lesz kész, amikor már összeesett- ez nagyjából egybe esik a kisebb húsdarabok elkészülési idejével.

    Virágosan

    A cukkininek nem csak a termése, de a virága is fogyasztható. Szedjük le a virágokat, mossuk meg azokat, sózzuk, majd miután sós palacsintatésztába forgattuk, süssük ki forró olajban.

    Fűszerei

    Semleges íze miatt sokan szeretik, és a fűszerezése is igen barátságos. Jóban van a fokhagymával, a petrezselyemmel, a kakukkfűvel, a bazsalikommal, és a kaporral is. De rozmaringgal, kakukkfűvel és citromlével is próbálkozhatunk.






*http://www.otletkonyha.hu/cikkek/etelkeszitesi-praktikak/cukkini-a-konyhaban/229/368/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése