2014. február 18., kedd

Csirkemell szeletek vajban párolt zöldségekkel







Hozzávalók:



  • 8szelet vékony szeletelésű csirkemell
  • 3db sárgarépa vagy egy csomag bébirépa
  • ceruzabab
  • vaj 
  • borsikafű
  • rozmaring
  • bazsalikom
  • majoranna
  • oregáno



Elkészítés:


Első dolgunk az lesz hogy keresünk egy nagy méretű serpenyőt, amiben vajat olvasztunk meg és a vajba belehelyezzük a csirkemelleket, mindkét oldalát fehéredésig piritjuk, majd megsózzuk és fűszerezzük őket (a bazsalikomot és az oregánót csak a végén kell hozzáadni) és alacsony lángon, lefedve kicsit pároljuk (egy nagyon picike vizet lehet aláönteni, ha szükséges). Ezek a lehelet vékony szeletek kb 5 perc alatt elkészülnek.
A sárgarépákat vékony karikákra vágjuk (fontos hogy jó vékonyak legyenek, mert a sárgarépa lassan puhul meg) és őket is szintén megpritjuk egy kis vajban, majd lefedjük 3-4 percre, ezt követően pedig hozzáadjuk a babunkat is. Újból lefedjük őket és puhára pároljuk a zöldségeket kb 8-10 perc szükséges.
A végén a csirkemell szeletekhez hozzáadjuk a bazsalikomot, az oregánót és a zöldségeket is.




Jó étvágyat! :)




Elkészítési idő: 15-20 perc
Nehézség: közepes





 A zöldbab jótékony hatásai






*A zöldbab a nyári hónapok egyik legértékesebb tápláléka. Tudd meg mi mindenre jó ez a zöldség!

A zöldbab (Phasaolus vulgaris) - népies nevén a paszuly, a hüvelyesek (Leguminosae) családjába tartozik, akárcsak a borsó vagy a lencse.

Őshazája Mexikó, ahol az indiánok ősidők óta fogyasztották. Európába először a XVI. századba került át, de csak később lett népszerű.
Hazánkban inkább a sárgahüvelyű bokorbab változatot fogyasztják, Nyugat-Európában viszont inkább a zöld hüvelyű babfajtákat kedvelik.
A zöldbab viszonylag kevés fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, ezért jelentős szerepet tölt be a fogyókúrázók étrendjében. A zöldbabban ugyanakkor megtalálható a B1-, B2-és a C-vitamin, valamint jelentős élelmirost-tartalma is. A zöldbab energiatartalma 41 kcal (172 kJ)/ 100gramm. A bab az egyik legjobb táplálék a cukorbetegségben szenvedőknek, mert szabályozza az inzulin jelenlétét a vérben. A zöldbab lényegesen könnyebben emészthető, mint a szárazbab. A száraz babhéj teája viszont jó vércukorcsökkentő, és vizelethajtó hatású.
A zöldbab jó hatással van a cukorbetegségre. Az egyik legjobb táplálék a cukorbajosoknak a zöldbab, mert szabályozza az inzulin jelenlétét a vérben.
A zöldbab-lé elősegíti a protein emésztését és felszívódását. Elősegíti és serkenti továbbá a máj működését, jó hatással van a vérben levő méreganyag eltávolítására. A méreg a széklettel távozik a testből.
A zöldbab-lé egyik hatékony gyógyszer lehet a testben a kő-lerakódás ellen.
Így készítsd a zöldbabot!
A zöldbabot minél kevesebb vízben kell főzni és semmi képpen se daraboljuk el hosszába, mert kilúgozódik belőle a vitamin és ásvány tartalma. Keverékként a párolt zöldségnek kitűnő része lehet, amit csupán néhány percig párolunk a fehérje, vagy a keményítő étel mellé.














*forràs: http://www.bulvaros.hu/cikk/rhnxdw/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése